FoiosPedia

  • FoiosPedia
  • FoiosPedia
  • FoiosPedia

FoiosPedia

Archivo de la Memoria popular de Foyos

La Foiospèdia és un arxiu de memòria popular de caràcter local centrat en Foios. Continua la tradició de recuperació de la memòria popular que van iniciar altres com el Museu de la Paraula al País Valencià o el Museo da Pessoa de Brasil. Són arxius destinats a la població local que busquen arreplegar coneixement, costums i altra informació fonamental del poble.

La Foiospèdia com a arxiu digital té tres parts fonamentals:

En l’Arxiu de memòria oral arrepleguem entrevistes a persones del poble, que ens parlen de la seua vida generant un relat autobiogràfic. Este relat és memòria viva de la història del poble i de les persones que l’habiten. Normalment entrevistem sobretot a persones majors, a membres d’associacions i a persones que estiguen al front d’institucions del poble. Així i tot, les entrevistes es programen en funció de recomanacions i podeu escriure’ns a foiospedia@gmail.com i recomanar-nos a qui considereu interessant. El poble es construeix col·lectivament, així que és important el relat d’aquells que han viscut sempre al poble, però també el de qui va migrar en el segle passat o el de qualsevol persona que tinga ganes de contar.

En la Pèdia situem tota la documentació relacionada amb el poble i de fons molt diverses. És fonamental que estiguen els textos acadèmics relacionats amb Foios, però és tant d’important o més compilar documentació que vinga del veïnat i d’altres fonts: col·leccions de fotografies antigues, hemeroteca, textos de persones del poble i un llarg etcètera. La idea és que qualsevol persona puga accedir a tota la informació relacionada amb Foios, que els textos, les imatges, les receptes, les cançons… estiguen accessibles perquè pugueu consultar-les a qualsevol hora del dia o de la nit.

El MEC (Museu Etnològic Col·laboratiu) es genera amb els centres educatius del poble. Anirem als centres per a proposar col·laboracions, però si eres part del professorat o de l’alumnat i t’interessa participar també pots contactar-nos a foiospedia@gmail.com. La col·laboració amb els centres es diversa, però normalment treballem amb la xicalla amb fitxes museogràfiques i temàtiques com els objectes en desús o la migració. Ens reunim amb el professorat i aportem els materials necessaris perquè l’alumnat desenvolupe l’activitat a casa, necessitant només supervisió del professorat per a les entregues i per comprovar que la documentació està completa. Les activitats se centren en l’entrevista i inclouen la col·laboració entre l’alumnat i persones adultes del seu entorn (avis, àvies o veïnat). L’objectiu d’estes activitats és que les xiquetes i els xiquets siguen part de la construcció del relat del poble i, a més a més, que aprenguen sobre la història del poble i de les persones amb les que viuen.

El resultat d’estes tres parts és un arxiu digital que té espai per a la memòrial popular i el patrimoni immaterial del poble, en què guardar i difondre documentació, història, etnologia, imatges, vídeos, àudios i qualsevol altra documentació rellevant per a Foios i la seua memòria. Totes i tots fem la Foiospèdia, si vols col·laborar posa’t en contacte amb nosaltres.